L’Escola Grèvol

L’Escola Grèvol és una escola cooperativa catalana del Poblenou de Barcelona. Va néixer l’any 1973 amb la fusió de les escoles Sant Lluís i Puríssima.

Aleshores l’Escola Grèvol es repartia en tres edificis: ocupava una part de l’edifici situat a la rodona del Casino de l’Aliança, una planta d’un edifici del carrer Dr. Trueta amb la Rambla, i una planta d’un edifici situat a la cantonada de Dr. Trueta amb la plaça de Sant Bernat Calvó.

L’any 1995 es produeix un canvi significatiu: Grèvol es converteix en una cooperativa de pares i professors i trasllada al centre un edifici de nova construcció a la cruïlla del carrer de Fluvià amb el carrer del Taulat.

Des de la seva fundació l’Escola Grèvol va marcar-se com a objectiu la innovació pedagògica, per això va promoure programes per millorar el domini de l’anglès i la utilització de les noves tecnologies per part dels alumnes.

L’any 2007 el seu director, el Sr. Joan Barot i Olivé, va rebre la Medalla d’Honor de Barcelona, una distinció que, segons el propi Ajuntament de Barcelona que és qui en fa entrega, “vol destacar tots aquells que han contribuït al desenvolupament d’una consciència ciutadana i han destacat en la defensa de Barcelona, així com per les seves virtuts i valors cívics. Els guardonats ho són per la seva trajectòria i també com a símbol i com a representants d’una ciutadania compromesa amb els valors de la solidaritat, la convivència, el desenvolupament sostenible, el diàleg i la cultura de la pau”. Valors molt vius a l’ideari de la nostra escola.

L’Escola Grèvol és pionera a Europa en impartir l’assignatura “Ser Emprenedor”, on els alumnes de 4t. d’ESO apliquen formats i metodologies d’escoles de negoci com Harvard Business School, IESE i ESADE, traslladades a l’ensenyament secundari, per fomentar el treball en equip i el lideratge, creant un projecte de negoci propi i defensant les seves idees i decisions en públic. Al mateix temps perfeccionen el seu nivell d’anglès.

La fusió

L’Escola Grèvol és el resultat de la fusió, l’any 1970, de dos centres molt arrelats al barri del Poblenou (Barcelona). L’un, el Col·legi Puríssim Cor de Maria (1918), i l’altre, l’Acadèmia St. Lluís, amb més de cinquanta anys d’existència.

Des de l’1 de setembre de 1973 el centre estava repartit en tres edificis molt pròxims, situats molt a prop de l’eix de la Rambla del Poblenou i disposava d’una pista poliesportiva al carrer Galceran Marquet.

Constitució de la cooperativa

L’any 1995, la Direcció, el Claustre de Professors, l’AMPA i el Consell Escolar decideixen constituir-se en cooperativa mixta de professors, pares i mares d’alumnes per tal de poder constituir una nova escola amb unes instal·lacions més àmplies, modernes i funcionals que garantíssin un ensenyament de qualitat.

Els socis fundadors van ser vuit mestres: Joan Barot, Montserrat Burés, Ferran Busquests, Carme Cabezas, Mari Carmen Fernández, Agustí Gómez, Dolors Maspoch i Mari Carmen Sapena.

I vuit pares i mares: Fsc. Xavier Zaragoza, Fsc. Xavier Fuertes, Carmel García, Jordi Pedret, Irene Fuentes, Ramon Prat, Xavier Casanovas i Joaquim Pruna.

La nova escola

El 1996 comença la construcció de la nova escola amb la col·locació de la primera pedra.

L’octubre de 1997 s’inaugura amb molta il·lusió el nou edifici de planta baixa i dos pisos al carrer Provençals número 9, en una nova zona emergent del barri del Poblenou.

El setembre de 2002 l’escola s’amplia amb un tercer pis i una pista esportiva a la part superior.

Aquesta millora permet disposar de noves aules específiques: idiomes, laboratori, tecnologia i música. I amb aquesta disponibilitat de nous espais s’iniciava el procés de desdoblament d’una segona línia.

L’estiu de 2007 comencen les darreres obres d’ampliació de l’escola. En poc més d’un any, l’octubre de 2008, s’inaugura el poliesportiu, un gimnàs cobert i una nova pista descoberta al pis superior.

El curs 2011-12 s’estrenen els espais més nous de l’escola donant per acabades les obres d’ampliació: aules de desdoblament, biblioteca, aula de música, de tecnologia i una sala polivalent.